středa 15. června 2016

Člověk v tísni: všechno je hate-speech. Demagogická zpráva o nenávisti na internetu

Člověk v tísni vydal výzkumnou zprávu o nenávisti na sociálních sítích. Přes vzletné řeči se nejedná o objektivní výzkum, ale o demagogii, která pouze odráží vyhraněné postoje autorů. Totéž si ostatně myslí i experti v MediaHub (Komentář: Ne vše, co se nelíbí organizaci Člověk v tísni, je nenávist na internetu).

Nechybí absurdní kritéria pro hodnocení (kritika nebo objektivní fakta jako hate-speech), dehonestační nálepkování (nadužívání termínů xenofobie, extremismus, plošné obviňování), zkreslování i vyložené lži.

Analýza se zaměřuje pouze na "islamofobii" a protiimigrační postoje, jiné problematické oblasti zcela ignoruje. Autoři své extrémní názory nijak nezakrývají - stěžují si dokonce na existenci nevulgární kritické debaty o negativních jevech spojených s islámem a migrací, jako by hlavním problémem bylo to, že se o nich mluví.

Nenávistné komentáře na internetu existují a jsou často skutečně hnusné. Ovšem charakterizovat hate-speech jako "vsugerovávání čtenářům, že jim od nějaké skupiny hrozí nebezpečí" ve chvíli, kdy ze zkušenosti, z vyjádření expertů od policejních expertů po vedení NATO i z vyjádření politiků je naprosto jasné, že takové nebezpečí reálně hrozí ... to je prvek hodný absurdní komedie.

Diskuse je projev nenávisti


Zcela skandální však je, že jako NENÁVISTNÉ PROJEVY zpráva zařazuje naprosto legitimní postoje a diskusní témata: ISLÁM JE OHROŽENÍ, uprchlíci představují ohrožení, protože mezi nimi mohou být teroristé, tvrzení, že neziskovky využívají uprchlíky na získání dotací, že uprchlíci jsou ve skutečnosti ekonomičtí migranti, kritika Mohameda, Koránu, islámu, požadavky na uzavření hranic.


Všichni jsou extremisti


Dále následuje plošné obvinění 18 z nejúspěšnějších 20 blogerů idnes, že publikují "vyhrocené protiislámské či protimigranční postoje, ve většině případů obsahující prvky hate speech". (!!!)



Extremistická jsou i fakta


A přehlídka absurdity vrcholí tvrzením: "Nenávist PŘÍMO PODNĚCUJÍ také stanoviska, která v primární rovině nemají přímý nenávistný obsah či tón." - tedy holý a ověřitelný fakt, který (kromě chvály) ohledně islámu zveřejníte, je podle autorů hate-speech a měl by skončit buď cenzurou, nebo trestním stíháním? Jen proto, že zmiňuje existující negativní jev spojený s islámem a islámskou imigrací? To už nemá daleko k orwellovské totalitní cenzuře a newspeaku!


Sama zpráva je nenávistným projevem


Podle mě je sama tato zpráva nenávistným projevem. Kriminalizuje legitimní názory a volnou diskusi o nich a vyvolává pomocí manipulativních a demagogických postupů nenávist k části obyvatelstva s názory kritickými k islámu a současné imigrační politice. Tuto hate-speech proti většinové části obyvatel financují Norské fondy a Nadace pro rozvoj občanské společnosti.


Aktivita souvisí s "hatefree" PROJEKTEM FAKTUS Člověka v tísni. Ten má za cíl monitorovat údajné "nenávistné výroky" politiků. Zatím se proslavil pouze dopisem politikům, vyhodnotitelným jako vyhrožování - a pádnou odpovědí senátora J. Regece

Člověk v tísni má v současnosti ambice se stát nikým nevolenou ideovou policií, která bude hlídat a posuzovat ideologickou čistotu vašich výroků. Pokud neprojdete podle jejich pravidel, budete veřejně šikanováni. V budoucnu třeba dojde i na veřejné lynče, pro vyšší Dobro. Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla. A Štětina s Pánkem jsou jejich věrozvěsty.



Bude vás zajímat:

Průměrný "islamofob" je podle zprávy dospělý muž s ekonomicky nebo technicky zaměřeným vzděláním, nejčastěji středoškolským. Věk mezi 35-50 lety, často drobný podnikatel. Je to tedy člověk střední a nižší střední třídy, s analytickým uvažováním a hodnotami vlastenectví, tradic a národní identity. Má průměrný počet facebookových přátel a není sociálně izolovaný. Jak potom asi bude vypadat profil jeho protikladu - průměrného "islamofila" - můžeme pro zábavu hádat: VŠ humanitního směru, odkázaný na systém a granty, bezdětný, sociálně izolovaný, s mizerným analytickým uvažováním?

Vyšlo na http://no-pasaran.cz/index.php/komentare/5-clovek-v-tisni-vsechno-je-hate-speech-demagogicka-zprava-o-nenavisti-na-internetu

Vyšlo na iDNES, Autor: Eva Svobodová| čtvrtek 22.6.2017 15:46 | karma článku: 45.05 | přečteno: 4052x

Žádné komentáře:

Okomentovat