středa 15. června 2016

Evropské hodnoty: kritika EU je automaticky "ruská propaganda"



Tlak na média, která nejedou probruselskou, proimigrační, proislámskou linku, se stále stupňuje. Vzpomeňte kauzu Prima. Vzpomeňte na požadovanou cenzuru ze strany EU na sociálních médiích. Na pseudoanalýzy, nálepkující každou kritiku jako "nenávist". Nefunguje, lidé se umlčet nedají. A proto tu máme nový vynález: za proruskou propagandu označíme defacto jakoukoliv kritiku EU. Na to by ti blbci mohli slyšet, že, soudruzi?



Ruská propaganda zaměřená na české publikum nepochybně existuje. Jak píše Daniel Kaiser, má ale, jak se dá vyčíst z různých průzkumů k oblibě Ruska a Rusů, mnohem menší dopad, než je kolem ní řečí. Dá se na ní ovšem báječně trénovat netolerance k plebejcům, a kriminalizovat tak jejich názory tam, kde nedrželi krok s elitou. Jakýkoliv nevhodný názor se označí jako ruská propaganda a zlikviduje. 


Analýza manipulativních technik 


Exemplárním případem takové "propagandy naruby" je nejnovější dílko dvou brněnských sociologů a think-tanku Evropské hodnoty, prezentované roztomilým Jakubem Jandou a podpořené z peněz... no hádejte. Nese název Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech. 

Studie u serverů sledovala, „zda jejich zpravodajství straní Rusku a/nebo výrazně kritizuje Západ, tedy USA, EU či NATO“. První divná věc: Díky spojce „nebo“ se dá usoudit, že už samotná kritika Evropské unie, NATO či Ameriky může být podle autorů "proruská činnost", stranit Rusku přitom vůbec nemusíte.

Druhá divná věc je záhadný, podivně zdůvodněný výběr médií.

„Z deseti nejčtenějších českých zpravodajských serverů byly vybrány ty, které jsou často zmiňovány (kde? kým? a nemá být kritériem náhodou spíš napojení na Kreml?) jako portály, které dávají prostor (to jako že necenzurují a informují?) prokremelsky orientované dezinformační kampani a aktivně pomáhají hájit politiku současného Ruska a jeho pohled na dění ve světě i u nás.“

Autoři do studie vybrali kromě AC 24, Svět kolem nás, Info.cz a Sputnik také v brněnské i pražské "kavárně" velmi neoblíbené Parlamentní listy. Ty jsou nenáviděné, protože mají velkou čtenost, necenzurují jako Babišpress a Bakalospekt a dávají prostor jakýmkoliv názorům, i těm lidovým, hloupým i chytrým. Ale Kreml?


Ďábelsky rafinovaná dezinformační kampaň


Co to má ale společného s ruskou propagandou? Kromě osobních předsudků autorů nejspíš nic. A totéž potvrzuje i analýza. Informace o Rusku, zveřejňované v Parlamentních listech, se ukázaly jako vyvážené. A teď se podržte, přijde perla!

Vyváženost pozitivních i negativních informací totiž není známkou objektivity, ale RAFINOVANÝM TRIKEM ruské propagandy! Ta se totiž pozná tak, že nepíše pozitivně o Bruselu a občas ocituje i někoho z kritiků EU, nebo dokonce samotného prezidenta Zemana. Hrůza, nemyslíte?

Více než o Putinovi, mluví Zemanovi a Babišovi, Putina navíc nijak výrazně pozitivně nehodnotí. Lépe je na tom čínský prezident, ale podobně z hodnocení vychází i B. Sobotka. Navíc o Rusku často mluví neutrálně (ve 2/3), zbývající zmínky jsou vyrovnány (negativní a pozitivní cca 1:1).

Na místě je otázka: dělají si z nás autoři srandu, je to parodie, nebo to myslí opravdu vážně? A pokud vás bude zajímat třeba působení propagandy americké, nebo čínské, máte smůlu. Neexistuje.


K čemu je tahle móda dobrá?


Jak píše v komentáři Daniel Kaiser, komentátor ECHO24.cz: "Na ruskou propagandu se dá svést řada nedorozumění, jež mezi elitami a plebsem v Evropě vznikají. Tomáš Halík nemusí vysvětlovat, jak se snesou jeho mravní nároky s jeho mecenášem Luďkem Sekyrou. Čeští zastánci Barnevernetu nemusejí vysvětlovat, jak to sami měli s norskými fondy, když o norské sociálce kriticky pojednal ruský dokument, čili kremelská propaganda (to není úplně legrace, na kritičku Barnevernetu Jitku Chalánkovou v její TOP 09 někteří kolegové hledí, jako kdyby byla infikovaná – ruskou propagandou)."


A zatím v EU jiná propaganda...



A zatím evropská komisařka Věra Jourová před dvěma týdny podepsala s Facebookem, Twitterem, Youtubem a Microsoftem dohodu o cenzuře, kde se firmy zavázaly také "podporovat nezávislé názory proti xenofobii, nenávisti a přistěhovalecké politice vlád" (v originále: promoting independent counter-narratives, proti čemu, je zřejmé z kontextu).

Ale to je ta dobrá propaganda, má v Praze zastoupení a vypisuje granty. 



Jestli něco v důsledku přihrává body Kremlu, tak to je především znechucení občanů ČR nad samotnou politikou Bruselu. A neustálá masáž stupidní, agresivní a nekritickou probruselskou a potažmo proimigrační propagandou valící se na ně z éteru, ČT počínaje. Výsledkem těchto snah bude nakonec pravý opak.

Žádné komentáře:

Okomentovat