úterý 29. listopadu 2016

Afrika kolabuje. Do Evropy míří další exodus biblických rozměrů. Co na to EU?

V Africe je 15 miliónů uprchlíků před válkou nebo hladomorem. Budou chtít také do Evropy. EU dnes představila plán, jak se chce vypořádat s migrační vlnou, větší než vše, co tu doposud bylo. No, plán...

Afrika má víc než 1,1 miliardy obyvatel, z toho je 15 miliónů uprchlíků před genocidou, náboženskou válkou nebo hladomorem. Milióny z nich živoří už několikátou generaci v uprchlických táborech. Africké země už situaci nezvládají finančně, organizačně ani bezpečnostně. A proč by měli, když řešení se nabízí? Keňská vláda oznámila minulý týden, že do listopadu uzavře největší uprchlický tábor na světě Dadaab, kde žije více než 340 000 lidí. V uprchlickém táboře v Keni Kakuma je více než 220.000 uprchlíků.
Těm všem dala zmatená proimigrační politika EU jasný signál: přijďte do Evropy, nemusíte dodržovat žádná pravidla, dostanete bydlení i jídlo, nebudeme schopni vás vyhostit a nikdo vás nebude hlídat, pokud se rozhodnete zmizet a dělat si co chcete.

Největší nápor míří na Itálii

Země na balkánské trase uzavřely pro ilegální migraci své hranice, zbytek směřující z Blízkého Východu zatím zadržuje Turecko. Itálie hlásí rekordní počet migrantů. Za první tři měsíce letošního roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky 19 tisíc migrantů, to je víc než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Celkem je jich registrovaných 122 488. Ubytovny nově příchozí běžence nepobírají a ministr vnitra apeluje na italské provincie, aby si migranty mezi sebou rozdělily. Další migranty si Italové sami vozí od libyjských břehů, kde je zachraňují z převržených lodí. Blízká Libye je totiž ani nezachraňuje, ani zpátky přijmout nechce. 


Odkud přicházejí?




Nejvíc migrantů přichází z Eritreje, Súdánu a Nigérie. Eritrea je totalitní stát, v Súdánu se bojuje, z Nigérie utíkají lidé před islámskými fanatiky z Boko Haram. V blízké budoucnosti můžeme být svědky rostoucího počtu uprchlíků ze Středoafrické republiky, Mali, Kongo-Kinshasa, Gambie a dalších afrických zemí, protože situace v těchto zemích je také napjatá. V Nigérii je více než 2,5 milionu uprchlíků. Kongo má bezprizorných 1,5 milionu lidí, přičemž dalšího půl milionu hledá útočiště v sousedních zemích. Na hranicích Libye už čeká na převoz do Evropy asi milión migrantů.

EU má pořád stejný "plán"

EU není připravena na nový příliv uprchlíků z Afriky a nemá ponětí, jak se s ním vypořádat. Dnes představili PLÁN, který je ale jen kopií dohody s Tureckem:
  1. uplácet africké země, aby omezovaly příliv migrantů. Výpalné budou dostávat: Jordánsko, Libanon, Tunisko, Niger, Mali, Etiopie, Senegal, Nigérie a Libye. Báječný signál pro další rozvojové země, že mohou také začít s vydíráním. Stačí jen vyštvat dost nežádoucích občanů směr Evropa.
  2. dovážet přímo z Afriky dobrovolně a na vlastní náklady ohrožené afričany z azylových táborů do Evropy.
  3. odměňovat spolupracující země přímou finanční injekcí plus investicemi v celkové hodnotě 62 miliard eur.

Ten, kdo musí katastrofální situaci řešit především, jsou ale právě africké země. Přestěhovat sem milióny lidí a nechat zkolabovat navíc Evropu není žádné řešení, ale nesmysl.
Pomoc na místě má smysl. V táborech bojují o přežití ti nejubožejší, kteří nemají síly ani peníze na to, aby mohli zaplatit převaděčům nehorázné sumy na cestu za lepším životem. Však se miliardy do afrických zemí lijí už desítky let. Pokud ale zemi rozkládá válka nebo korupce katastrofálních rozměrů, pokud vlády nemají zájem situaci řešit, mizí peníze bez efektu jako v černé díře a profitují z nich pouze prostředníci a agentury na pomoc rozvojovým zemím. Budování infrastruktury, zdravotnictví, investice, které zajistí pracovní příležitosti, to vše může pomoci těm kteří to skutečně potřebují. Spolu s tím pomáhá lidi vzdělávat, aby si dokázali pomoci sami a nečekali s nataženou rukou, co jim kdo dá. Změna v jejich zemi totiž bude stejně jen a jen v jejich rukou.

Co tedy dělat?

EU by měla odložit spasitelský komplex. Místo pokryteckého "zachraňování celého světa" by se měla začít starat v první řadě o své vlastní občany, kteří si ji za to platí a až potom o občany cizích zemí. Masový příliv statisíců až miliónů migrantů z afrického kontinentu představuje obrovské bezpečnostní riziko importem kulturně nekompatibilních společenství, terorismu i lokálních válečných šarvátek do Evropy. Představuje ekonomické riziko, protože takové množství lidí povede ke kolapsu sociálního systému.  Představuje zdravotní riziko nejen kvůli nekontrolovatelnému šíření HIV, tuberkulózy a exotických parazitárních onemocnění, ale kvůli zhroucení zdravotního systému založeného na solidárním zdravotním pojištění. 

Od otevřených dveří k australskému modelu?

Vítací politika euro(j)elit se ukázala jako nesmysl, přesně jak na to upozorňovala většina evropských občanů se selským rozumem. Od nekritického spasitelského nadšení pozvolna ustoupily už všechny země, mění se i eurounijní politika. Bohužel ty změny jsou velmi pomalé. Ztratili jsme tak cenný rok nebo více, který jsme místo umlčování kritiků systému mohli věnovat hledání smysluplného řešení.
S návrhem, který by ještě loni byl označen za kriminální, xenofobní a nacistický přišel předevčírem rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Navrhuje přicházející migranty podle australského vzoru internovat na hraničních ostrovech a nepouštět dál do Evropy do doby, než se vyřídí jejich žádosti o azyl. Ti, kteří se budou pokoušet ilegálně dostat do Evropy, by měli na žádost o azyl automaticky ztrácet právo. Takový návrh ovšem předpokládá nutnost striktně hlídat vlastní hranice. Dohlížet na vlastní integritu a na dodržování pravidel fungování je přece základní smysl státu, na který se jaksi během té vší eurointegrace díky heslům "více Evropy!" zapomnělo. 
Vedení EU se v následujících měsících bude muset vypořádat s přicházející krizí mnohem větších rozměrů, než je současný blízkovýchodní exodus. Na místě jsou pochyby, jestli je toho vůbec schopné.



Zdroje:

Psáno pro iDNES
úterý 7.6.2016 15:01 | karma článku: 42.90 | přečteno: 7514x

Žádné komentáře:

Okomentovat