neděle 15. října 2017

Proč nechodit do internetových diskusí: holubí šachisti, misionáři a genocida

Jistě jste na ně také narazili: takový inernetový diskutér vstupuje do diskuse jako misionář přinášející světlo osvícenosti mezi primitivy... ohněm a mečem.

Přichází s pocitem vzdělance, laskavě ochotného poučit pologramotné primitivy o Jediné pravdě. Argumenty oponenta pokládá za osobní útok. Zásadně je nečte, nebo aspoň rozhodně ne celé. Prostě volně přejde od jednoho argumentačního faulu k jinému, aniž by se na chvíli zarazil (nedejbože zamyslel!). Na fakta reaguje:
a) změnou tématu,
b) naprosto nesouvisejícím argumentem typu „a vy taky bijete černochy!“,
c) linkem na nějaký mimózní článek,
d) propagačním obrázkem nebo
e) agresí.
Odchází nepochopen, zhrzen a frustrován, s pocitem, že „ti druzí“ jsou fašisté, rasisté, primitivové, debilové, komouši, klerofašisti, sluníčkáři – prostě individua veskrze zlá a nehodná této civilizace, která by bylo nejlépe zbavit občanských práv, internovat ve sběrných táborech a pro dobro lidstva, představovaného naším misionářem a jeho internetovými kamarády, humánně vyhladit.
Pro formu odešle pár „nahlášení závadného obsahu“, dopis zaměstnavateli oponenta, který fakty katapultoval jeho Pravou víru a odchází s pocitem nepochopeného génia vyhlásit džihád celému zlému světu.

A přitom stačily jen tři věci, aby všechno bylo jinak:

Pokora vědomí, že každý se může mýlit a nikdo neví všechno. I já.
Respekt k oponentům, kteří mohou být klidně mistři v tématu, kterým se prsíte.  Respekt ke všem, kdo se vám poctivě snaží sdělit nějakou myšlenku – tím že jeho post celý přečtete, zamyslíte se a až pak reagujete na to podstatné.
Fakta. Fakta, která z ezoterického žvástu udělají debatu k věci. Práce s fakty znamená neustálé pochybnosti, hledání, ověřování všeho a důvěru v nikoho. Ti hloupí se spokojí s pořváváním "to je fuj zdroj", aby dostali další porci propagandy z „těch dobrých zdrojů“, kterým budou slepě věřit...  Ti kriticky myslící jdou dohledat a ověřit původní zdroje a udělat si názor sami.  
A vlastně: pokud jste na to mentálně líní a intelektuálně nepoctiví – proč se vůbec do debat pouštíte? Na vaši "víru pravou" podanou tímhle stylem stejně každý kašle. Řvěte doma na psa a nezamořujte veřejný prostor jako holubí šachisté.
"Bavit se s nimi je jako hrát šachy s holubem. Je jedno, jak jste dobří, holub jen rozkope figurky, zadělá šachovnici a pak odletí pochlubit se svým bratřím, jak vám to v šachu nandal."

_______________________________________________________________________________
O tom, co všechno jsou „misionáři“ schopni vymyslet, si zábavně počtete u Misantropa:

A pokud by se vám hodil stručný přehled argumentačních a logických faulů, tady ho máte:


Autor: Eva Svobodová| čtvrtek 13.4.2017 13:44 | karma článku: 30.89 | přečteno: 2480x

Žádné komentáře:

Okomentovat