neděle 15. října 2017

Tři důvody, proč řešit oblečení u bazénu

Stejně jako loni, i letos bazén v Čestlicích provokuje svérázným přístupem k bazénové hygieně. Kauza burkiny připadá salonním moralistům jako nedůstojná šikana, každý ať si přece nosí co chce. Jenže to přece neplatí vždy.

*/ Porušení vlastního provozního řádu a dvojí metr

V první řadě Čestlice okecávají porušení vlastního provozního řádu a dvojí metr na návštěvníky. Na stížnost na porušení vlastního hygienického řádu reagují výmluvami o "nových trendech" a zpětným dopsáním burkin do pravidel, ale fotka mluví celkem jasně. "Plavky, nebo plavecké úbory vhodné ke koupání jsou povoleny pouze z pružného přiléhavého materiálu bez doplňků ". Navíc v obyčejných bermudách vás tam nepustí.  Poslední slovo tak bude mít, stejně jako loni, hygiena.

*/ Otázka hygieny






Plandavý hábit nejasného původu rozhodně NEJSOU celotělové plavky - a i ty jsou z hlediska hygieny diskutabilní. Upozorňuji, že se stále bavíme o BAZÉNU s přísnými hygienickými pravidly, ne o koupačce u rybníka. Navíc z náboženských důvodů odpadá svlečení před nevěřícími káfirkami a umytí před vstupem do bazénu. Dodržování hygienických standardů funguje jako dobrovolná společenská dohoda v naší kultuře. Jak poznáte muslimské šaty z ulice? Jak si vynutíte zákaz? Jak to všechno chcete rozlišovat, kontrolovat a vynucovat bez drába v šatně a jekotu o diskriminaci?

*/ Nahý v trní

Ve třetí a ne neposlední řadě je to kulturní mikroagrese. Každé prostředí má svůj appropriate dresscode a má to svůj hluboký důvod. Jak byste se cítili ve spodkách před chlapem v uniformě? Nahý člověk je před oblečeným psychologicky v defenzívě - a co teprve žena v případě, kdy to oblečení je přímo demonstrativním, ideologickým vyjádřením nadřazenosti "cudnosti" nad "odhalenými courami" - a každý to ví!
A ještě si za to zaplatit tisícovku... Pokud člověk není ujetým fanouškem public disgrace, tak mu to spolehlivě zkazí pobyt, to vám garantuju.
Pokud Čestlice chtějí začít trend multikulti koupání, ať to avizují předem, ten dvojí metr a uhýbání je ostudné. Jistě se jim sejde specifická klientela, která to vyhledává a s hygienou si problém nedělá. Vývoj v zahraničí ukazuje, že následují požadavky na čistě ženské dny, dny pouze pro muslimky, odstranění mužského personálu. Jak je libo.



 */ Čtvrtý v pozadí, o kterém se nemluví - tolerance k netoleranci

Je načase konečně definovat, jestli je islámské zahalování náboženský symbol nebo není. Pokud není, neexistuje ani jediný důvod, proč mu udělovat výjimku v předpisech a přizpůsobovat se mu. Pokud je, je otázka do jaké míry je islamizace veřejného prostoru kulturní agresí, vůči které máme právo vystupovat. Islám totiž na rozdíl od nás tolerantní není. Manifestace fundamentalistického islámu ve veřejném prostoru je prvním krokem.
Zabraný veřejný prostor postupně nařizuje obsadit striktně islámskou monokulturou, která odlišné projevy netoleruje. Nemůže, je to přikázáno. Výsledky vidíme v "tolerantní západní Evropě". Proto nemůžu říct, že je to přece jedno. Není. Islámský fundamentalismus stejným způsobem obsadil veřejný prostor v Evropě před mnoha lety. Na konci jsou absurdní privilegia a no-go zóny, a to ještě není konec. Jen idiot opakuje stejnou chybu.
A buďte si jisti, že nejde jen o islám. Úplně stejně katastrofálně dopadá "tolerance" k feťákům u stanice metra, k hamburským demonstrantům, prostě ke každému, kdo chce jen využít výhod systému, ale zároveň ho ignorovat, nebo dokonce pracovat na jeho zničení. Dobrovolná spolupráce a respekt k hodnotám jsou totiž nejen největší silou demokracie, ale i její největší slabinou.
A koukám, že totéž píše i Marian Kechlibar: "čím šířeji pojatá tolerance, tím větší pravděpodobnost, že z ní nakonec vyjde dominantně nějaké naprosto netolerantní pojetí společnosti - protože nebude mít skrupule prosazovat své požadavky tak dlouho, až se z nich stane nový standard." 

Diskuse? Jaká diskuse, prosím vás?

Na celé kauze burkini je nejsmutnější argumentační impotence, intelektuální nepoctivost a neochota uchopit problém ve všech souvislostech.
Bagatelizace, zkreslování, lži a logické fauly.  "Ženám se nebude přikazovat, co..." je lež, předpisy co je vhodný oděv dobrovolně přijímáme každý den - v práci, ve společnosti, v bazénu. "I naše babičky..." je 21. století a nejsme u rybníka. Primitivní agrese - nadávání na čmoudy nebo na čecháčkovský opice - kde to jsme? Otřesná novinářská manipulace v normalizačním stylu - místo neutrálního zpravodajského "výhrady, kritika" se píše rovnou "nenávist a útoky" - co se ten český póvl má co ozývat! 



První krok k řešení jevidět věci v souvislostech. Jen pak jednáme smysluplně. Přidejte se, přemýšlejte a bavme se o tom společně, bez nenávistných primitivů, bez urážek, řvaní a fundamentalismu. Řvoucích idiotů kteří zjednodušují a mají hned jasno, těch je všude plno. Když je necháme řvát, umřeme. Když je nenecháme, umřeme jednou taky, ale náš život bude mnohem lepší.






Autor: Eva Svobodová| úterý 11.7.2017 10:19 | karma článku: 45.32 | přečteno: 5274x


Žádné komentáře:

Okomentovat